Retranchement-Breskens

Het is bewolkt en fris. Prima fietsweer dus. Vandaag een korte etappe. Van Retranchement naar Breskens. We starten vanaf de camping en omdat het een korte etappe is fietsen we van Breskens weer terug naar Retranchement. Geen gedoe dus met het opladen van de fietsen en het uitzoeken van de OV verbinding.

Ook navigeren is in vergelijking met de landetappes een stuk eenvoudiger. Als we de zee maar zo dicht mogelijk aan onze linkerhand houden. Dat lukt. Er is een mooi fietspad door de duinen. Van daar uit hebben we een prachtig uitzicht over de zee en het binnenland. We verbazen ons er over dat het binnenland zo laag ligt. Dat wordt helemaal goed zichtbaar als we bij een plaats komen waar aan de kustversterking gewerkt wordt. Daar wordt gewerkt aan de verhoging en verzwaring van de zeedijk. Wat een hoogte. Dat moet toch een keer eindig zijn, denk ik. Het land er achter ligt zo op het oog op precies de hoogte waar de zee nu is. Kan je nagaan wat dat betekent als het fout gaat. Dan staat de zee immers vele meters hoger.

 

Breskens03 Breskens04

Vrij snel zien we de contouren van Vlissingen opdoemen. Hoe dichter bij Breskens hoe beter we het zien. Dat het om een druk bevaren route gaat, zien we. Enorme container schepen varen voorbij. Imposant gezicht. Bij de hoek van de Westerschelde treffen we een monumentje aan van een verdedigingslinie die hier gestaan heeft. Gericht tegen de Belgen. Het is nauwelijks voorstelbaar. De toegang tot de Westerschelde werd hen ontzegd.

Breskens06 Breskens08

Om ongeveer twaalf uur zijn we in Breskens. We fietsen langs de haven en eten daar een paar heerlijke broodjes met vis. Elly garnalen en ik paling. Het einddoel van deze twee weken Zeeuws Vlaanderen is bereikt. In de verte Vlissingen. De start voor de volgende etappe.

Breskens05 Breskens01

19 september 2014, 20 km.