Vlodrop-Nieuwstadt

Vandaag de eerste etappe van de vakantie dit jaar. Tegelijk ook een bijzondere. Het is de eerste etappe van de tweede helft van Nederland. Vanaf nu gaan we dus aftellen. We staan op een camping in Heijenrath. Omstreeks elf uur zijn we weer terug op de markt in Vlodrop. Fietsen afladen en tassen inpakken. We zijn dus met de fiets. De tweede helft zal voor een groot deel fietsend afgelegd worden. Met het oog daarop hebben we een fietsnavigatie aangeschaft.

 

vlodrop01-website vlodrop02-website

De vorige keer dat we fietsten, moesten we te vaak afstappen om te kijken of we nog op de goede weg waren. Dat moet anders kunnen. Vooraf heb ik de route in de navigator ingevoerd. Al snel merken we dat dat goed gaat. Zelfs Elly, die nooit zo enthousiast is over digitale gadgets, is opgetogen. Probleemloos worden we op de goede weg gehouden, ook als we verkeerd rijden. We rijden door een prachtig gebied. Uitgebreide velden met prei. Heerlijk die preilucht. Ook uitgestrekte aarbeivelden. Elly plukt en eet er een paar, vertelt zij mij als we weer naast elkaar fietsen. Dat is inderdaad een verschil met wandelen. Je ziet toch minder en naast elkaar fietsen komt voor, maar meestal achter elkaar. Het verkeer is te druk of de fietspaden zijn te smal. Het achter elkaar fietsen heeft ook zijn voordelen. Tot twee keer toe roept Elly dat ik moet stoppen. Er blijkt dan een grote wesp op mijn rug mee te reizen. Die wordt moedig door Elly verjaagd. Langs de kant van de weg verschillende keren kruisbeelden. Dan op eens iets anders. Een monumentje voor twee vrouwen die omwille van hun geloof vermoord zijn, althans dat wij vermoeden wij. Al heel lang geleden, maar het leeft kennelijk nog zo, dat er vrij recent een monumentje voor opgericht is.

vlodrop03-website

Omstreeks drie uur zijn we Nieuwstadt, het eindpunt van deze rit. Daar moeten we 25 minuten wachten op de bus. In dezelfde tijd kunnen gemakkelijk zelf naar station Susteren fietsen. Daar pakken we de trein. Dan kost het nog bijna twee uur voordat we weer op de camping in Heijenrath terug zijn.

 

Vlodrop-Nieuwstadt

(Later nagezocht. De moord op de beide vrouwen heeft niets met geloof te maken. Het gaat om een brute moord. Het woord geloofs had ons op het verkeerde spoor gezet. Het blijkt de naam van de vrouw te zijn. Bron: heemkundevereniging Nieuwstadt)

(20 augustus 2013 – afstand 39 km.)