Aardenburg-Retranchement

 

Elly zet mij om kwart voor tien af in Aardenburg. Vandaag is een wandeletappe gepland. Ik ben voor het eerst deze vakantie-etappes alleen. Dat biedt de mogelijkheid om nogmaals de ontstane situatie na de verrassende ontknoping van de verkiezing van de vice voorzitter te overdenken. Opnieuw de vraag hoe mij op te stellen en wat ik ga aanpakken. Ten aanzien van het eerste ben ik er wel uit. Mijn eerste reactie op de afwijzing blijft ook na het doordenken er van dezelfde.

Wat ik ga aanpakken is nog niet helemaal duidelijk. Het sterkst denk ik aan het pacifisme gesprek tussen Barth en Kerk en Vrede. Het werken aan dit of een ander project zal zo veel mogelijk in de ochtend gepland worden. Al nadenkend bereik ik St Anna ter Muiden. Daar ligt Ted van Gennep begraven. Na enig zoeken vind ik de begraafplaats en het graf.

 

Retranchement01

Het is al weer bijna 25 jaar geleden dat hij plotseling overleed. Wat een schok was dat toen. Toen hij overleed was hij 64. Ik ben nu al weer ouder. Door zijn overlijden heeft zijn hoofdwerk ‘Terugkeer van de verloren vader’ nooit die aandacht gekregen die het verdiende. Hoe actueel zijn boek was, bleek toen Fortuin de Verweesde samenleving schreef. Dat kreeg voluit aandacht, maar is minder gedocumenteerd dan Van Gennep. Herinneringen aan hem komen boven als ik verder wandel. Een aparte en inspirerende man! Daardoor ongemerkt blijkt dat ik al bijna bij Retranchement ben. Bij de ingang een monument gewijd aan een Canadese sergeant, die daar gevochten heeft en gesneuveld is. Ik heb de route tot de caravan gepland. Tegen twee uur kom ik er aan. Het is prachtig wandelweer geweest.

Rertranchement04 Retranchement04

 

Rertranchement05

8 september 2014, 18 km.

Please select facebook feed.