Baarle Nassau-Galder

In deze dagen is er op de TV veel aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Elke zondagavond volgen we de serie waarin door middel van dagboekfragmenten verteld wordt hoe soldaten aan de fronten (van beide kanten) deze oorlog ervaren hebben. Indrukwekkend! Nederland is neutraal. Iets er van zien we tijdens deze tocht terug.

Omstreeks half elf rijden we weg van het beginpunt in Baarle Nassau. Het weer is goed, niet te warm, niet te koud en wat het belangrijkste is, droog. Ook nu volgen we de route die ik via Endomondo gemaakt heb voor de fietscomputer. Het blijft lastig om de onverharde wegen uit te sluiten. Voor de zekerheid heb ik daarom alleen duidelijk op de kaart gemarkeerde wegen gekozen. Toch gaat het een paar keer verkeerd. Na Baarle Nassau is er pad naar de Belgische grens, het Bels lijntje. Dat is op de kaart met een smal streepje aangegeven. De weg die ik geselecteerd had met een bredere lijn. Dat blijkt een zandweg te zijn. We kiezen het bels lijntje, een mooi pad. Bij de grens pakken we de geplande route weer op.

 

Galder03

Op verschillende plaatsen treffen we gerestaureerde restanten aan van de door de Duitsers in WOI aangelegde grensversperring tussen Nederland en België. Binnen in het schakelhuisje indrukwekkende foto’s uit die tijd. (www.dodendraad.org). Goed dat er zo iets van de geschiedenis zichtbaar gemaakt wordt.

Galder01

Galder02

De hedendaagse geschiedenis komen we vooral in België tegen. Over een paar dagen zijn daar verkiezingen, voor het Europese parlement, maar ook voor de verschillende Belgische vertegenwoordigende organen. Dan is zichtbaar dat België toch een heel ander land dan Nederland is.

Galder04

Het gebied waar we door rijden is zeker in het begin van de toch mooi. Later wordt het lelijker en stedelijker. We naderen een grote stad: Breda. Voordat we daar aan komen, rijden we eerst nog verkeerd. Dom, we negeren de opdracht van onze fietscomputer om om te keren, maar vervolgen de weg. Dan wordt de route opnieuw berekend.. Na ongeveer een half uur komen we op een punt waar Elly opmerkt dat we daar al eerder geweest zijn. Ik kan het mij niet voorstellen, maar dan herinnert zij er aan dat we op dat punt poolse (?) arbeiders in een busje hebben zien stappen. Dan herken ik ook het punt. Later blijkt dat we een grote lus gereden hebben. Dat heeft ons bijna 10 km extra opgeleverd.

Tijdens de rit treffen we opeens op verschillende plaatsen stenen tafelen aan met een gedicht er op. Valt op in deze omgeving. Apart! (op internet opgezocht, blijkt van Yvonne Né te zijn. Op de Bergweg bij de Goudberg. Daar blijken tijdens de 10 daagse veldtocht ook nog schermutselingen tussen het Nederlandse en Belgische leger te hebben plaatsgevonden. Dat stond evenwel nergens vermeld.)

Galder05

Galder06

Als we in Galder aankomen is de bus net 5 minuten weg. De volgende bus gaat over een uur. Als we naar Breda door fietsen (ongeveer 10 km) lukt het misschien om nog op tijd de geplande bus naar Baarle Nassau te halen. Dat lukt inderdaad net.

Please select facebook feed.