Budel Dorplein-Schaft

Al vroeg in de trein om redelijk op tijd aan de wandeling te kunnen beginnen. Elly is niet mee. Ik wandel dus vandaag alleen. Twintig kilometer volgens het boekje voor de boeg. Ik probeer voordat het donker wordt in Schaft aan te komen. Het duurt ruim twee uur voordat ik op de plaats van bestemming ben. Het miezert. Zonder problemen vind ik het begin van de route. Ook de rest van de dag volg ik probleemloos de aanwijzingen van de routebeschrijving.

Op het moment dat ik dit verslag schrijf, besef ik mij dat ik eigenlijk weinig van de omgeving opgenomen heb. Ik ben met mijn gedachten te veel bij de politieke ontwikkelingen in IJsselmonde. Als het volgens plan verloopt, wordt morgen de concept-lijst voor de verkiezingen van de gebiedscommissie bekend gemaakt. Die lijst heb ik gezien en bevat verschillende verrassingen. Voldoende om stof te doen op waaien. Dat is ook een van de redenen geweest dat ik vandaag er even tussen ben gegaan. Even het hoofd leeg maken. Dat lukt dus overigens maar gedeeltelijk.

In de loop van de dag klaart het op. ’s Middags schijnt er zo waar een zonnetje. Na vertrek uit Budel duurt het even voordat ik de bewoonde wereld achter mij laat. Het eerste gedeelte voert door België. Daarna een weg op de grens door een natuurgebied. Verschillende grenspalen herinneren aan de grens. Ook zijn er douanepalen, die herinneren aan een grens die hier in 1662 geweest is.

Budel01-web Budel02webBudel03web

 

Begin van de middag kom ik bij de Achelse kluis. Bekend van naam, maar nu zie ik het. Enorm complex. De klokken luiden en bij de deur een bord die bezoekers uitnodigen om de viering mee te maken. Het is 14.00 uur. Ik aarzel. Zal ik naar binnen gaan. Ik doe het niet. Het risico dat ik in het donker moet lopen wil ik niet nemen. Het klooster ligt bijna op de grens. Voor de ingang wordt dat op het wegdek duidelijk gemaakt.

Budel05web Budel04web

Uitiendelijk kom ik ruim voordat het donker wordt in Schaft aan. Onderweg kom ik met als de vorige keer een uitgebreide aankondiging van een geboorte tegen. Ik verbaas mij er opnieuw over.

Budel06web

Met het Openbaar Vervoer doe ik er drie uur over om weer naar Rotterdam te komen. Ik ben blij dat ik vandaag gegaan ben. MIjn gedachten zijn toch wat tot rust gekomen.

 

(Budel Dorplein-Schaft, 20 km. 21 november 2013)

Please select facebook feed.