Hardenberg-Bruinehaar

Het is zondag. Het oorspronkelijke plan was om op zaterdag te wandelen. Omdat Jan en Olga vrijdagavond met hun caravan naar ons toekwamen, hebben we dat plan gewijzigd. Zaterdag zijn we naar de rommelmarkt van Weerseloo geweest. Nu dus op zondag wandelen.

Jan brengt ons naar Hardenberg. Omder weg maken we nog grappen over de vorige keer dat hij ons wegbracht. Toen woonde hij nog in Alkmaar. Die dag stroomde het van de regen. Nu is het droog. De weersverwachting geeft een warme dag aan, met na drieen de kans op onweer. Omdat hij ons wegbrengt, kunnen we vroeg op weg. Het is licht bewolkt. Na een uur voelen we de eerste spetters. Het is niet te geloven. Voor het eerst hebben we geen regenkleding bij ons. Het zou toch na drieen gaan regenen. Na een kwartier horen we in de verte onweer. Na enig overleg bellen we Jan met de vraag of hij ons onze regenkleding wil brengen. Geen overbodige luxe. Even later valt de regen in bakken neer. We schuilen bij een prachtig leegstaand huis in een verlaten omgeving.Het duurt gelukkig niet lang. Het blijft nog wat narommelen, maar de rest van de dag blijft het mooi.

Vandaag lukt het niet goed met de route. Tot Kloosterhaar lopen we op de kaart. Het is de bedoeling dat we daarna de routebeschrijving van ons boekje weer volgen. Dat gaat maar voor een klein deel. Al na korte tijd vinden we de weg niet meer. Dan maar niet. We lopen de tocht uit op het fietspad naast de doorgaande weg en slaan af naar Bruinehaar, waar de camping is. Omstreeks 14.00 uur zijn we terug. Vandaag effectief 4 uur gelopen. Uitgaande van 4 km per uur is dat dus 16 km.

In Kloosterhaar troffen we langs de kant van de weg een monumentje aan. Dat houdt de herinnering levend aan het werkkamp dat hier in de 2e wereldoorlog gestaan heeft. Op het monument een aangrijpend stukje tekst van een van de gevangen die van hier uit naar Auschwitz vervoerd werd. We wisten van het bestaan van dit kamp niet af. Zo leer je al wandelend toch weer iets.

Bruinehaar02 Bruinehaar01

 

Please select facebook feed.