Heijenrath-Veldwezelt

Geleerd van de vorige rit, hebben we voor vandaag wel de rit naar Veldwezelt gepland, maar voor de zekerheid een moment getimed waar we beslissen of we doorgaan of stoppen. Dat is Moelingen in België. Daar kunnen we afbuigen naar het NS station in Eysden. We zijn dan bijna 29 km onderweg. Dat is genoeg als er weer steile hellingen te nemen zijn. Het lijkt mee te vallen. Net onderweg kan Elly het niet laten om aan de kant van de weg pruimen te kopen.

Heijenrath01-website

Als we in Moelingen zijn is het ongeveer 12 uur. We besluiten om door te gaan. In Moelingen een monument voor de gevallen strijders van WOI.

Heijenrath02-website  Heijenrath04-website  Heijenrath06-website

We rijden dus in België. Het gebied waar we rijden is prachtig. Het is het gebied van Voeren. Ik meen mij te herinneren dat de taalstrijd hier heftig geweest is. Het is franstalig hier, met hier en daar ook een Nederlandse vertaling. Het valt mij op dat het Nederlands vaak krakkemikkig is. Vertaald frans. Ralentir wordt vertragen in plaats van vaart minderen. Is er dan onder de ambtenaren niemand die behoorlijk Nederlands vaardig is. Hoe is dat omgekeerd? Is het frans ook krakkemikkig vertaald Nederlands? Bij Lanaken fietsen we langs het Albert kanaal, uitgebouwen in een rots. Indrukwekkend.

Heijenrath07-website

Ook indrukwekkend zijn de bouwwerken op die plaats. Het lijkt wel alsof er een enorme sluis gebouwd wordt. We kunnen nergens een aanwijzing vinden. Jammer. Wel staat er vermeld dat naast de EU ook de Nederlandse staat meebetaalt. De straten van Lanaken waar we doorheen fietsen zien er troosteloos uit. Omstreeks half drie zijn we in Veldwezelt. We besluiten om daar niet op de bus te wachten, maar naar het station in Maastricht te fietsen, ruim  6 km. Vandaar kunnen we dan de bus naar de camping nemen. Ook nu komt de navigator ons goed van pas. We toetsen het stationsplein in en de route wordt voor ons berekend. Om kwart voor vier hebben we de bus, nadat we eerst nog een gesmolten ijsje van AH gedronken te hebben. Elly gaat verhaal halen en komt inderdaad met het geld terug. De koeling bleek op een te hoge temperatuur te staan. Terug op de camping zijn de pruimen op, maar ze hebben hun sporen in de fietstassen nagelaten. Alles is kleverijg. Ik ga dan met de auto terug om de fietsen van de fietsenstalling van station Maastricht te halen.

(26 augustus 2013 – in totaal gereden, inclusief Maastricht, ruim 50 km)

Please select facebook feed.