Heikant-IJzendijke

Vandaag opnieuw de luxe dat Jan ons wegbrengt en onze auto bij het eindpunt zet. Zeker nu voor deze dag de langste tocht van deze vakantie gepland is. Het duurt bijna anderhalf uur voordat we bij het vertrekpunt in Heikant zijn. Het is prima fietsweer. Om half elf fietsen we weg. Elly was vast plan om dit keer toch ergens bij een akker een paar peren te plukken. We hebben we honderden zien hangen. Kennelijk zijn ze de afgelopen dagen allemaal geoogst. We zien alleen legen perenbomen. Wel treffen we langs de kant van de weg een een kruiwagen met zakken goudreinetten en stoofperen aan. Dat dan maar. Keurig geld in het bakje gedaan. Even later langs de kant van de weg een berg met kluiten aarde vermengd met krielaardappeltjes. We kunnen het niet laten en rapen als Ruth een zak aardappeltje bij elkaar.

 

IJzendijke10 IJzendijke11

Al fietsend komen we telkens weer grenspalen tegen. Op verschillende plaatsen herinneringen aan de geschiedenis. Zoals we al eerder zagen ook hier monumentjes van de schrikdraad barriere die de Duitsers in de WOI bouwden om de grens tussen Belgie en Nederland af te sluiten: de dode draad. Bij een zo’n plek ook een duiker die gebruikt werd om mensen toch over de grens te smokkelen. Ik kon er helaas niet doorheen omdat hij vol water stond. Dat had indertijd de vluchtelingen niet tegen gehouden.

IJzendijke08 IJzendijke12

We fietsen door een gebied met oude polders. Het is een prachtig gebied. Bij elke polder staat aangegeven wanneer deze drooggelegd is. Telkens denken we dat we de oudste gevonden hebben, maar dan rijden we een nog oudere voorbij.

 

IJzendijke06 IJzendijke03

Over de route is dit maal niet veel te vertellen. We rijden slechts een keer verkeerd. Dat is bij de brug over het kanaal Sas van Gent Terneuzen. Daar raakt de Mio in de war. Gelukkig hebben we nu wel kaarten bij ons. Na enig zoekwerk weten we waar we zijn. Dan kiezen we de goede richting, richting Sas van gent en inderdaad pakt na verloop van tijd de Mio de route weer op. U bent terug op de track.

Om half vier zijn we in IJzendijke bij de auto terug. Een mooie tocht door een prachtig gebied.

 

4 september 2014, 55 km.

Please select facebook feed.