Kerkrade-Heijenrath

Later op de dag wordt regen verwacht. Vandaar we besloten om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Om 7 uur staan we op en kwart over negen staan we bij station Kerkrade. Het is maar goed dat we vroeg zijn. Niet voor de regen, maar om iets anders wordt deze rit het herinneren waard. Met de navigatie zijn we snel op weg. Kerkrade uit. Ik verbaas mij over de af en toe vreemde straatnamen. Gruppelostraat bijvoorbeeld of Kokelestraat of Soreterweg. Als we een uur onderweg zijn zien we, rustend bij één van de vele kruisbeelden die we tegenkomen, het donker worden.

Kerkrade03-website

En inderdaad even later barst een zware regenbui los. We hebben gelukkig net op tijd onze regenkleding aan. Onder een boom schuilen we tot het ergste voorbij is. Daarna wordt het droog en hebben af en toe wat lichte regen. Tegen het middaguur komen we bij het drielandenpunt aan. De Vaalserberg is een stevige klim. We moeten de hoogste ondersteuning inzetten en terugschakelen naar versnelling 2 á 3. Dan halen we het trappend net. Opvallend is dat Elly makkelijker klimt dan ik. Bij het punt natuurlijk wel op de foto.

Kerkrade05-website  Kerkrade06-website

We hebben nu de hele grens met Duitsland gehad. We roepen het moment in herinnering dat we aan het begin van de grens stonden en Elly naar het Zuiden wees. Nu zijn we er. Vanaf nu België.Het lijkt er op, dat Duitsland ons moeilijk loslaat. Het duurt even voordat we de juiste weg vinden die de navigator aangeeft. Het is een voorteken voor wat komen gaat. Als we de juiste route gevonden hebben komen we al snel op de grensweg. We weten dat we langs de Belgische grens rijden. De grenspalen zijn hier anders dan aan de Duitse grens.

Kerkrade08-website  Kerkrade09-website

Dat gaat goed totdat we in een bos de juiste route niet meer kunnen vinden. Op een kruispunt geeft de navigatie op alle wegen aan dat we terug moeten keren. Vreemd en de juiste weg vinden we ook niet. We besluiten om de grensweg te blijven volgen.Dan komen we al snel op een uiterst smal pad terecht waar het nauwelijks fietsen is. Dat is op zich niet zo erg, ware het niet dat op verschillende plaatsen het pad steil omhoog en omlaag gaat. We moeten hele stukken lopen, de fiets meezeulend. Het ergerlijke is dat de navigatie telkens aangeeft, dat rechts van ons de geplande route is, maar ook al wordt er verschillende keren aangegeven dat we naar rechts kunnen, nergens een pad te bekennen. We zijn dus gedwongen om op dit pad door te gaan. Alleen dan komen we weer uit op de geplande route. Het kost ons veel tijd en energie. Uiteindelijk komen we toch weer op een beter berijdbare weg uit. Daar blijken we inderdaad in België te zijn. Belgique, franstalig is het hier.

Kerkrade07-website

Het heeft ons niet alleen energie gekost ook de de accu van de fietsen is bijna leeg. Op het laatste restje stroom bereiken we om iets over drieen de camping, het eindpunt van vandaag. Ik moet dan nog de auto in Kerkrade op halen en wat boodschappen doen. Met openbaar vervoer kost het mij bijna twee uur om in Kerkrade te komen. Over dat ritje deden we ’s morgens een half uur.

(24 augustus 2013 -41 km)

Please select facebook feed.