Kotten-Bredevoort

Om kwart over tien zet Elly mij af in Kotten, precies op de plek waar we de vorige keer gestopt zijn. Elly wandelt vandaag niet mee. Zij spreidt de wandelingen over de drie weken. Dan maakt ze in ieder geval ook de laatste week mee. Onze gids start de wandeling in Oeding. Dat grenst bijna aan Kotten. Het duurt niet lang of ik pak de beschreven route op, even voorbij een camping met de bijzondere naam ‘Italiaanse meren’.

Dit maal is de beschrijving nog steeds up to date. Zonder één keer verkeerd te lopen, loop ik dit maal precies volgens het boekje. Het is drukkend warm. Dat maakt de wandeling iets zwaarder dan afgelopen zondag. Veel bijzonderheden kom ik niet tegen. Een paar keer de grens over, dat is eigenlijk alles. Bizar is het dat ik door een echtpaar in een auto naar de weg gevraagd wordt. Ik kan ze niet helpen. Als ik verder loop, zie ik waarnaar zij vroegen: de ingang van het bos. Ik probeer ze nog te wenken, maar ze zijn al te ver weg. Voor de ingang staat een bord dat de toegang gesloten is in verband met boswerkzaamheden. Later kom ik ze weer tegen. Ze hebben het ook gezien en zijn nu op zoek naar een andere wandeling. Het is dan één uur. Ik ben halverwege.

In Woold kom ik het volgende monument tegen. De steen werd in 1915 als monument opgericht ter herinnering aan de totstandkoming van de verharding van de verbindingswegen van het Woold naar Miste en de Duitse grens.Ik pauzeer even en mijmer over de enorme verandering die deze steen markeert. Toen was de aanleg van een verbindingweg naar Duitsland nog een gebeurtenis. Groot genoeg om er een monument voor op te richten. Nu, ondenkbaar. Ook opvallend, dat de weg tijdens WOI is aangelegd. Het monument heeft ook WOII overleefd. Toen was het enthousiasme over een directe verbindingsweg met Duitsland waarschijnlijk wat kleiner.

Bredevoort03 SAMSUNG

Bredevoort02

(7 maart 1911 15 sept. 1915
Ter herinnering aan de verharding der verbindingswegen Woold-Miste-Duitsche grens ter lengte van ruim. 10 kilometer is deze grote kei wegende 12010 kilogram afkomstig van het Goed Lammers geschenk van D.W. te Gronde hier neergelegd 29-9 door de aannemer H.J. te Siepe 16-10
De plannen voor een en ander zijn ontworpen door J.G. ten Houten.
De Commissie J. Eelink, L.J.H. Tenkink, J.D. te Winkel, A.J. Tenkink Az., J.D. Berenschot.)

Over de lange, rechte wegen (een weg heet driehondermeter weg. Waarom weet ik ook niet, omdat de aanzienlijk langer is) kom ik uiteindelijk om ongeveer 4 uur in Bredevoort aan. Elly staat mij daar al op te wachten. (21 kilometer)

 (via de website reageerde een aardig iemand op dit verslag. Hij schreef het volgende: De 300meterweg, gemeente Aalten, is zo genoemd omdat deze verharde weg over de gehele afstand ongeveer 300 meter van de grens Ned./Duitsland verwijderd ligt en daar parallel aan loopt, (vanaf Woold) ri Aalten. Ook weer opgelost.)

 

Please select facebook feed.