Nieuw Namen-Heikant

Volgens de planning vandaag een wandeldag. Elly blijft thuis. In haar plaats loopt haar broer Jan vandaag mee. Met de auto en de bus naar het beginpunt in Nieuw Namen. Dat kost nogal wat tijd. Even na half twaalf starten we. Bij het beginpunt een bordje met de bekende irritatie, dus niet alleen in de stad, maar ook in dit landelijke gebied.

 

Heikant03 Heikant04

 

We beginnen met de Koningsdijk, een kilometerslange rechte dijk. Op verschillende plaatsen wordt verwezen naar restanten uit de 80-jarige oorlog (overigens aangevuld met wat hedendaagse informatie) . Fronten van toen werken tot op de dag van  vandaag door. Daardoor wordt verklaard dat bijv. dat Nederlandse dorp Clinget protestants is en het nabijgelegen belgische zusterdorp De Klige katholiek.

Heikant06

 

Zonder moeite vinden we de weg. Het is voor de eerste keer dat ik de Mio bij een wandeling  gebruik. Als we rusten, pakken we de kaart er bij om ons te  oriënteren. Het is voor Jan de gelegenehid om uitgebreid met zijn wijkpredikant te bellen.

Heikant05

 

In het dorpje Sint Gillis Waas treffen langs de kant van de weg een heel oud monumentje aan. Het herinnert aan Macharius Rheyns, heldhaftig aanvoerder uit de Boerenkrijg. Het zegt ons niets. Later vind ik in Wikipedia de volgende informatie: Boerenkrijg. Van Macharius vind ik alleen dat er in het dorp een straat naar hem vernoemd is. Dus nog altijd in de gedachten.

Heikant09

 

In het plaatsje Kemzeke aan de kerkmuur een plaquette met de namen van  de gesneuvelden uit de WOI. Diepe sporen heeft dat in België nagelaten. Jan en ik twijfelen overigens hoe we de naam van dit plaatsje moeten uitspreken. Op welke lettergreep ligt de klemtoon? Ik houd het op de eerste.

Heikant08

 

Al pratend bereiken we precies op de geplande tijd van half vier Heikant. Er zitten er dan 15 km op.

2 augustus 2014, Nieuw Namen-Heikant, 15 km.

Please select facebook feed.