Ohé en Laak-Budel

Vandaag een verlengde etappe. Het stukje van Ohe en laak naar Thorn plakken we aan de etappe van Thorn naar Budel-Dorplein. Het was de bedoeling dat ik naar Thorn zou lopen. Omdat we toch ook nog een dagje naar Maastricht willen, doe ik dat niet. De etappe is ongeveer 56 kilometer, Dat moet lukken. Het weer is goed, wel een beetje veel wind.

We vertrekken van de camping met de fiets. In Stevensweert kopen we wat broodjes voor onderweg. We kijken onze ogen uit, met name in Maasbracht. Wat een drukte daar, me name scheepvaart. We rijden opnieuw door prachtig gebied. Net op het moment dat het hier toch wel erg veel op het paradijs lijkt, passeren we een monmentje voor Timothy Nijs. We maken er uit op dat hij hier verongelukt is. De tekst op het monument intrigeert. Er moet meer aan de hand zijn. Er is kennelijk ook iets met geld. Een beroving? In ieder geval is duidelijk dat ondanks de schoonheid van het landschap en de rust ook hier vreselijke dingen gebeuren.

 

Ohe01-websiteOhe02-websiteOhe03-website

We fietsen stevig door. Wel een beetje hongerig. De broodjes die we kochten blijken onder de groene schimmel te zitten. Inderdaad ver over de datum en he lag gewoon in de schappen. Dom van ons, we hadden moeten kijken, maar ook niet erg attent van de Attent winkelier. Dit had niet meer in de schappen mogen liggen. Op het laatste restje stroom bereiken we Budel-Dorplein. Aanvankelijk dacht ik dat het een schrijffout was: dorpsplein. Maar het dorpje heet zo. Dorplein. Betekent het dorpje? Als ik de route later check blijken we 60 km gefietst te hebben. Dat het meer is dan gepland komt door de paar keer dat we verkeerd gereden zijn. Enfin we zijn in Budel. Het geplande eindpunt van deze drie weken.

(Thuis nagekeken op internet. Timothy Nijs is aangereden en is later uit het leven gestapt. Ontgoocheld omdat zijn verwondingen het hem onmogelijk maakten zijn ‘oude’ leven weer op te pakken. De verwijzing naar het geld, slaat op de juridische strijd die met de verzekeraar en de aanrijder over de aansprakelijkheid ontstond. Triest verhaal. Ook de naam Dorplein wordt verklaard. Het heeft niets met een verkleinwoord te maken. Het is vernoemd naar de fabriekenfamjlie die het dorp eind 18e eeuw liet bouwen, familie Dor)

Ohe-Budel

(2 september 2013 – 60 km)

Please select facebook feed.