Oostvoorne-Rozenburg

De laatste fietstocht van ons Rondje Nederland. We verwachten een tocht door de industrie. Niet zo fraai als vele tochten die we in het kader van dit project gemaakt hebben. Als we er naar toe rijden en langs de enorme olietanks komen, vraagt Elly zich af wat dat zou betekenen als die in de fik gaan. (Een paar dagen zijn op het Journaal beelden te zien van een industrie gebied waar dat inderdaad gebeurde). We vermoeden dat het dus een dag wordt door de industrie heen. Dat blijkt toch anders te zijn. We zijn ruim op tijd in Oostvoorne. Heimelijk hoop ik dat we vroeg in de middag weer thuis zijn. Die middag vindt er in de gemeenteraad een belangrijk debat plaats over het kader van de komende welzijnsaanbesteding. Daar heb ik mij de afgelopen tijd mee bezig gehouden. Het debat zou aanvankelijk de vorige donderdag gehouden worden, maar werd naar vandaag uitgesteld. Met de geplande afstand van 45 km zou dat moeten lukken. Al aan het begin gaat het mis. We fietsen nu aan de andere kant van de Maasvlakte. In de verte zien we de weg van de vorige keer liggen en ook de toen al prominent aanwezige elektriciteitscentrale.

ø;

Wanneer we die ruim gepasseerd zijn, stuiten we op een hek dwars over de weg. Daarachter zien we de weg liggen die we moeten hebben. Er is evenwel geen mogelijkheid daar te komen. Er zit niets anders op dan een groot stuk terug te fietsen. Na enig zoeken en logisch nadenken komen we weer op de track terug. Daarna zijn er geen moeilijkheden met de route meer. We fietsen langs het water. Ook al is de industrie (Europoort) niet ver weg aan onze linkerkant, toch doet de omgeving prettig aan. Bij Rozenburg fietsen we bij de tunnel waar we regelmatig met de auto doorheen gegaan zijn. Zien we de wereld eens op een andere manier. Na Rozenburg gaan we de Rozenburgse landtong in; een uitgestrekt smal stukje land, 10 km heen en 10 km terug. Imponerend is het enorme dok dat we tegenkomen.

ø;

Nog imponerender is het eindpunt van de landtong. Daar komen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal bij elkaar. We nemen de tijd om daar even van te genieten. Vanaf die plek is ook Hoek van Holland duidelijk te zien. Het eind is dus letterlijk in zicht. Aan de overkant zien we hoe de ferry naar Engeland volloopt met auto’s en caravans. (Een paar dagen later horen we dat er voor het eerst met deze ferry verstekelingen probeerden Engeland binnen te komen).

ø; ø;

Omstreeks half drie zijn we terug in Rozenburg. Vandaar is het met de bus een half uur naar Oostvoorne. Inclusief wachten is dat ruim drie kwartier. We kijken elkaar aan en besluiten om naar Oostvoorne te fietsen. Dat is rechtstreeks daar vandaan ongeveer 15 km. Dat kost evenveel tijd als met de bus en inderdaad als we in Oostvoorne aan komen, komt de bus ook net aan. We hebben er dan in totaal 57 km op zitten. Als we thuiskomen, kan ik nog net de behandeling van de moties meemaken. Het kader wordt door de Raad aangenomen. De prachtige fietsdag vergoedt evenwel heel veel!

Rozenburg05

Please select facebook feed.