Perkpolder-Nieuw Namen

We fietsen weer. Na de dramatisch verlopen vorige etappe, beginnen we vandaag aan de routes door Zeeuws Vlaanderen. We vertrekken vroeg van de camping in Retranchement. Zoals alle keren met onze rugtassen met broodjes, koffie, thee en frisdrank.

 

NieuwNamen06 NieuwNamen04

Jan rijdt met zijn auto met ons mee. Net als de afgelopen jaren kampeert hij met Olga een paar dagen op dezelfde camping. Wij voor het eerst sinds lange tijd niet meer in de caravan, maar in een gehuurde stacaravan. De weersverwachting ziet er redelijk uit. ’s Morgens droog en later op de dag regen. Vandaar dat we vroeg vertrekken. Dat valt tegen. We rijden goed en wel of het begint te regenen en niet zo zuinig ook. Dat blijft zo tot we na ongeveer anderhalf uur rijden in Perkpolder aankomen. Op de afstand vanaf onze camping had ik mij dus verkeken. Als we aankomen is het droog en dat blijft verder de hele rit zo. We boffen dus. Voordat we gaan fietsen, blijkt dat we ons toch niet geheel goed voorbereid hadden. De auto van Jan hadden we bij het eindpunt achtergelaten (Nieuw Namen). In Perkpolder komen we er achter dat we de reserve sleutel van onze auto niet bij ons hebben. Dat is een probleem. Jan rijdt met onze auto terug naar Nieuw Namen. Wij pikken daar onze auto met de fietsendrager weer op. Dat kan dus niet. De oplossing is dat Jan in Nieuw-Namen de fietsendrager op zijn auto zet. Gerustgesteld gaan we op weg. Het duurt even voordat we op de goede route zijn. De dijk bij Perkpolder is afgesloten voor doorgaand verkeer. In Walsoorden pakken we route weer op. We fietsen weer langs het water. Prachtig uitzicht over de Westerschelde. Het duurt niet lang of we zien de koeltorens van de kerncentrale van Doel. Een van de reactoren is inderdaad uitgeschakeld. Daar komt geen rook uit.

NieuwNamen03

Het meeste indruk maakt ons op de route door de Hedwigepolder. Voorbestemd om ontpolderd te worden. Overal is het verzet daartegen nog te zien. Ik spreek een bewoner aan, die teleurgesteld is. De strijd is gestreden en verloren. Dit gebied gaat onder water, maar zo is zijn verwachting, niet om natuurgebied te worden. Het zal uiteindelijk opgespoten worden en containeropslagplaats worden voor de Antwerpse haven. Als we de route vervolgen blijkt dat er al volop op de ontpoldering vooruitgelopen wordt. We kunnen op een gegeven moment niet meer verder. De weg is met een groot hek afgesloten. Het is goed dat we dit gebied nog gezien hebben voor het onder water gaat. Het ziet er prachtig uit met lange karakteristieke lanen. Enigszins wrang is het dan om aan de rand van de polder op een bord van Evides te lezen dat ze aan onze drinkwatervoorziening werken. Het een heeft wel niets met het ander te maken, maar toch.

NieuwNamen-05 NieuwNamen02

Als we in Nieuw Namen aankomen vinden we de auto van Jan vrijwel direct. Prima, maar dan blijkt dat de bevestiging van de fietsen nog op slot zit. Gelukkig heeft Jan een spanband achtergelaten. we sjorren de fietsen aan elkaar en aan de dragers vast. Zo rijden we terug naar de camping, zonder problemen ook al heeft fietsendrager een ander kenteken dan auto. We worden er gelukkig door de politie niet op aangesproken.

 

31 augustus 2014, Perkpolder-Nieuw Namen, 30 km.

Please select facebook feed.