Susteren-Kerkrade

Om kwart over tien staan we bij station Susteren. Het weer is goed. We hebben vandaag een kleine 50 km. te gaan. Gisteren heb ik de route in de planner gemaakt. Dat kostte enige moeite. Op het moment dat ik klaar was en de route wilde opslaan, was de server van Mio onbereikbaar. Alle gegevens weg. Dus opnieuw beginnen. Slechte zaak, dat het onderhoud aan zo’n site onaangekondigd gebeurt. De route is zo uitgezet dat we bij het station beginnen en bij station Kerkrade eindigen. De afstand wordt er wel iets groter door, maar we winnen aanzienlijk tijd omdat nu niet eerst met een bus naar het station moeten. Ook nu gaat het met de navigatie prima. Als we ruim een uur op weg zijn staan we voor een verrassing. De weg die er zou moeten zijn, is er niet meer. We hadden al zo’n vermoeden. We fietsten over een karrespoor langs een weiland (wel goed overigens dat de fietsenkaart dat aangaf), toen het opeens ophield. Op de navigatie konden we zien dat er parallel een andere weg liep. Dat klopte, maar het was onmogelijk om daar bij te komen. Er zat niets anders op dan met de fietsen door het gras naar het volgende punt te lopen dat de navigatie aangaf. Daar konden we inderdaad verder op de weg. Zonder navigatie waren we toch lichtelijk in paniek geraakt en teruggegaan. Later tijdens de rit langs de kant van de weg een monumentje voor naar wij vermoeden omgekomen vliegers, waarschijnlijk gecrasht toen zij brandstof aan het bijvullen waren. Opvallend dat het, gelet op de bloemen, nog altijd verzorgd wordt.

 

Susteren01-website  Susteren02-website

Ook indrukwekkend de oude staatsmijn Hendrik. Ik moet denken aan Den Uijl die verantwoordelijk was voor de sluiting van de mijnen. Zou zo’n besluit nu ook genomen zijn, vraag ik mij af. Ik zou het niet weten.

Susteren06-website  Susteren08-website

We merken dat we het zuiden van Limburg naderen. We moeten af en toe stevig klimmen. Met versnelling 5 en assist 5 halen we de top. Ik krijg steeds meer respect voor onze voorbeelden op wiens gezag we dit rondje NL maken. Wat wij in een dag fietsen met electrische ondersteuning deden zij te voet. Om half vier halen we de trein in Kerkrade.

(22 augutstus 2013 – 48.5 km)

(Onze veronderstelling dat het ongeluk gebeurde tijdens het bijvullen, blijkt niet waar te zijn. Het gaat om een gewone crash. Op internet staat van een van de omgekomenen het volgende: After serving in Vietnam, T/Sgt. Visintainer continued serving his country in the Washington Air National Guard as part of the 141st Air Refueling Wing at Fairchild Air Force Base.  He perished when KC-135 Stratotanker #91452 crashed into the woods after attempting an emergency go-around at NATO Airbase Geilenkirchen, Germany. Major David Fite, Capt. Kenneth F. Thiele, and Major Matthew Laiho were also killed. Toch triest. Overleef je Vietnam, stort je in Nederland neer).

Please select facebook feed.